Educació financera: 6 trucs senzills per a millorar la teva economia domèstica

Med1

8 oct. 2020

El Dia Mundial de l'Educació Financera se celebra cada primer dilluns d'octubre des de 2015 i té com a finalitat conscienciar als ciutadans de l'important que és estar financerament ben formats i té diversos objectius fins a 2021: es promouen activitats per a millorar l'educació financera dels nens i joves en centres d'ensenyament, fer entendre els productes bancaris i els mercats financers, així com promoure una cultura de l'estalvi entre la ciutadania.

Aquest 5 d'octubre se celebra el Dia de l'Educació Financera, una jornada que recorda la importància d’aprendre a gestionar els nostres diners, i per a celebrar-ho des de Med1 hem elaborat una llista amb 6 consells per a millorar la nostra educació financera.

 

1. Anota totes les teves despeses

Un costum tan senzill com anotar totes les nostres despeses ajudarà a controlar quant diners gastem cada mes i a què el destinem. Així, es podrà valorar si, per exemple, es paga massa en llum o si l'oci consumeix una part massa elevada dels ingressos. Una vegada analitzats les nostres despeses, es podrà elaborar un pressupost mensual que ajudi a estalviar.

 

2. Fixa metes a llarg termini

Comprar un pis, un cotxe, estalviar per a la jubilació… Com més aviat millor es comenci, més fàcil resultarà aconseguir l'objectiu, sobretot si s'aprofiten els avantatges de l'interès compost

 

3. Estalvia cada mes

Estalviar, per poc que sigui, és un dels principis bàsics per a tenir una economia domèstica sanejada i poder sortejar futurs imprevistos. Fixar-se objectius concrets d'estalvi que animin a guardar part dels diners. 

Però quant s'hauria de guardar cada mes? Segons la regla 50/20/30, s'hauria de distribuir la nòmina de la següent manera: la meitat per a les despeses imprescindibles, el 30% per als prescindibles i el 20% per a estalviar. 

 

4. Programa una transferència automàtica

Cal donar-li prioritat a l'estalvi i convertir-lo en un hàbit. Estalviar a principi de mes permetrà ser constants i complir els objectius. Per a aconseguir-ho, es pot programar una transferència automàtica durant els primers dies de cada mes des del nostre compte corrent a un compte d'estalvi, així ni tan sols cal preocupar-se per fer-la manualment.

 

5. Consumeix de manera responsable

L'educació financera no es basa únicament a estalviar, sinó també a gestionar correctament el pressupost per a arribar a fi de mes. I una manera d'aconseguir-ho és ser consumidors intel·ligents, capaços de prendre les decisions adequades per a gestionar els diners.

Abans de consumir, cal comparar per a trobar el producte amb la millor relació qualitat-preu. Comparar ajudarà a estalviar, per exemple, en la tarifa de la llum o del gas o a deixar de pagar comissions bancàries. 

 

6. Revisió de l’estratègia

És important no perdre mai de vista la nostra meta. Per a això, un dels aspectes clau serà revisar l'estalvi periòdicament. A més, hauràs de fer un seguiment de les teves inversions; és probable que la teva situació laboral o personal canviï, variïn els mercats o que hagis de fer front a un pagament que no tenies previst.

Per descomptat, per a estalviar no només és imprescindible tenir una bona organització i disciplina, també serà necessari complementar-ho amb petites accions com disminuir les despeses domèstiques, evitar temptacions, així com comparar preus i aprofitar al màxim ofertes i promocions.

 

A Med1, com a agents bancaris del BBVA, posem al teu abast els productes i serveis bancaris que millor s'adaptin a les teves necessitats d'estalvi en tot moment. Consulta’ns sense cap compromís a través del següent formulari i un assessor comercial contactarà amb tu.

 

MEDONE SERVEIS, S.L.U (MED1 Serveis Financers), és Agent bancari del BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A. (BBVA).
Dades identificatives: MED1 Serveis Financers: NIF B-61910865; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de B