1. Crea un pressupost familiar
El primer pas per estalviar diners és tenir un pressupost detallat. Registra tots els ingressos i les despeses mensuals. Això et permetrà identificar àrees on es pugui reduir la despesa i assignar-hi fons de manera més efectiva.
2. Estableix metes financeres
Defineix metes financeres a curt i llarg termini, com ara la compra d'una casa, l'educació dels fills o la jubilació. Aquestes fites actuaran com a motivadors i t’ajudaran a mantenir l'enfocament en l'estalvi mes a mes. Aquests objectius per estalviar han de complir cinc normes clares: han de ser específics, assequibles, rellevants, mesurables i limitats en el temps.
3. Anota totes les despeses
Aquest hàbit és essencial per tal d'establir pautes de comportament que ajudin a ser més conseqüents des del punt de vista financer. Apunta'ls a una llibreta o a una pissarra, però tenir el balanç de despeses a la vista t'ajudarà a l'hora d'estalviar.
4. Estalvia abans de gastar
Adopta la regla de "pagament a tu mateix primer", és a dir, destina una part dels teus ingressos directament a un compte d'estalvis abans de gastar en altres despeses no essencials. Automatitzar aquest procés facilita l’estalvi regular.
5. Redueix despeses innecessàries
Analitza les despeses mensuals i elimina les que no són essencials. Això podria incloure serveis de subscripció a productes o serveis que no facis servir gaire, menjars fora de casa freqüents o compres impulsives.
6. Compra amb consciència
Compara preus abans de fer compres importants i aprofita descomptes i ofertes. A més, evita fer les compres per impuls i reflexiona sobre si realment necessites un article abans de comprar-lo.
7. Paga en efectiu
Hi ha estudis psicològics que apunten al fet que pagar en efectiu ajuda a gastar menys. El motiu? Quan tens un bitllet a la teva cartera, costa més dividir-lo que si pagues amb targeta.
8. Educa els teus fills sobre finances
Ensenya els teus fills sobre el valor dels diners i la importància de l'estalvi des d'una edat primerenca. Fomentar hàbits financers saludables des de la infància pot tenir un impacte durador.
9. Revisa els teus serveis contractats
Revisa regularment els productes i serveis que tinguis contractats fa temps, com ara assegurances, telefonia i internet. Busca opcions més econòmiques o negocia noves tarifes amb els proveïdors actuals per tal d’obtenir millors ofertes.
10. Crea un fons d'emergència
Destina part dels estalvis a un fons d'emergència. Això t'ajudarà a fer front a despeses imprevistes sense haver de recórrer a deutes.
En adoptar aquests consells i fer de l'estalvi una prioritat, tu i la teva família estareu més ben preparats per enfrontar desafiaments financers i construir un futur sòlid. La clau és la consistència i la disciplina financera. Amb petits canvis en els hàbits quotidians, podràs aconseguir més benestar econòmic a llarg termini.
A Med1, com agents bancaris el BBVA, posem a la teva disposició un equip de gestors comercials que t’ajudaran a fer una planificació financera personalitzada i adaptada a les teves necessitats. Omple el següent formulari i t’informarem sense cap compromís.
NOTA: Aquest és un text divulgatiu i d’actualitat amb consells de caràcter genèric i no personalitzats, sobre una bona gestió de les despeses personals i familiars. No es promociona ni es fa publicitat de cap producte bancari o financer en concret.
MEDONE SERVEIS, S.L.U (MED1 Serveis Financers), és Agent bancari del BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A. (BBVA). Dades identificatives: NIF B-61910865; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 31642, foli 1, Inscripció 1ª, Full nº B-196.873.