El veterà de Wall Street Bob Farrell va ser l'analista cap del mercat de valors i assessor sènior d'inversions a Merrill Lynch, on va treballar durant més de 45 anys. Però, encara que Farrell es va retirar fa molt temps, els seus anys de saviesa els va resumir a finals del segle passat en 10 regles d'inversió en el mercat de valors. Més de dues dècades després, les 10 regles del mercat de valors de Farrell estan ressonant novament a mesura que els inversors naveguen per un període d'alta inflació, augment de les taxes d'interès i una major incertesa econòmica.
1. Els mercats tendeixen a tornar a la mitjana amb el temps
Fins i tot durant una forta tendència alcista o una forta tendència baixista, els preus sovint es mouen de nou (tornen) a una mitjana mòbil a llarg termini.
2. Els excessos en una direcció conduiran a un excés oposat en l'altra direcció
Els mercats que s'excedeixen en el costat positiu també s'excediran en el costat negatiu, com un pèndol. Com més es balanceja cap a un costat, més es rebota cap a l'altre costat.
3. No hi ha noves eres, els excessos mai són permanents
Hi haurà un grup d'accions calentes cada pocs anys, però les modes de l'especulació no duren per sempre. De fet, en els últims 100 anys, hem vist bombolles especulatives que involucren a diversos grups d'accions.
4. Els mercats exponencials de ràpid creixement o caiguda solen anar més lluny del que es pensa, però no es corregeixen anant de costat
Encara que un grup d'accions calentes finalment torni a la mitjana, una forta tendència pot estendre's per molt de temps. Una vegada que aquesta tendència acaba, no obstant això, la correcció tendeix a ser aguda.
5. El públic compra més en la part alta del mercat i menys en la baixa
L'inversor individual mitjà és més alcista en el cim del mercat i més baixista en el sòl. En teoria, el sentiment excessivament alcista adverteix d'un cim de mercat, mentre que el sentiment excessivament baixista adverteix d'un fons de mercat.
6. La por i la cobdícia són més fortes que la determinació a llarg termini
No s’ha de deixar que les emocions ennuvolin les decisions o afectin el pla a llarg termini. Planeja l’operativa i canvia el seu pla. Prepara’t per a diferents escenaris perquè no t’agafi per sorpresa amb un moviment de preus molt advers. Les caigudes i pèrdues brusques poden augmentar el factor por i portar a decisions de pànic. De la mateixa manera, els avanços bruscos i els guanys excessius poden portar a un excés de confiança i a desviacions del pla a llarg termini.
7. Els mercats són més forts quan són amplis i més febles quan es redueixen a un grapat de noms
L'amplitud és important. Una amplitud estreta indica una participació limitada i possibilitats de fracàs per sobre de la mitjana. El mercat no pot continuar recuperant-se amb només unes poques companyies de gran capitalització (generals) liderant el camí. Les petites i mitjanes empreses (tropa) també han d'estar a bord per a donar credibilitat.
8. Els mercats baixistes tenen tres etapes: una forta caiguda, un rebot reflexiu i una tendència baixista fonamental prolongada
Els mercats baixistes sovint comencen amb un descens agut i ràpid. Després d'aquesta caiguda, hi ha un rebot de sobrevenda que retreu una part d'aquesta caiguda. La teoria de Dow suggereix que els mercats baixistes consisteixen en tres etapes cap avall amb rebots reflexius entre elles.
9. Quan tots els experts i els pronòstics estiguin d'acord, una cosa diferent succeirà
Quan tots els analistes tenen una recomanació de compra en una acció, només queda un camí per recórrer (baixar la recomanació). L'excessiu sentiment alcista dels analistes ha de ser vist com un senyal d'advertiment. Els inversors han de considerar comprar quan les accions no són apreciades i les notícies són totes dolentes. Per contra, els inversors haurien de considerar vendre quan les accions són el tema de de conversa i les notícies són totes bones. Tal estratègia d'inversió contrària usualment recompensa als inversors pacients.
10. Els mercats alcistes són més divertits que els mercats baixistes
Wall Street i Main Street estan molt més en sintonia amb els mercats alcistes que amb els baixistes.
Farrell es va incorporar com a analista en pràctiques a Merrill Lynch l’any 1957 i es va embarcar en el que es va convertir en una carrera de 45 anys a l’empresa. Ha estat testimoni de tots els mercats alcistes, baixistes i bombolles.
A Med1, com a agent bancari el BBVA, posem a la teva disposició un equip de gestors que t’ajudaran a fer una planificació financera i d’estalvi personalitzada. T’oferim un ampli ventall de fons d’inversió i et facilitem l’accés a aquell que millor s’adapti a les teves necessitats en cada moment.
Consulta’ns sense cap compromís a través del següent formulari i un gestor comercial contactarà amb tu.
Aquest és un text divulgatiu i d’actualitat sobre l’estalvi i la inversió. No es promociona ni es fa publicitat de cap producte bancari o financer en concret, i, en tot cas, cal advertir, segons mana el Banc d’Espanya, que la rendibilitat de les inversions està sempre subjecta a les fluctuacions de mercat, que les rendibilitats passades no condicionen ni preveuen drets en el futur, així com que la rendibilitat de determinats productes pot ser nul·la o, en el pitjor dels casos, negativa.
MEDONE SERVEIS, S.L.U (MED1 Serveis Financers), és Agent bancari del BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A. (BBVA). Dades identificatives: NIF B-61910865; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 31642, foli 1, Inscripció 1ª, Full nº B-196.873.