Existeixen diverses maneres de potenciar l'estalvi però la seva efectivitat serà diferent depenent de cadascun, ja que el mètode que funciona per a tu potser no ho és per a una altra persona. No obstant això, podem recomanar-te alguns dels mètodes més eficaços per ajudar-te en la constant tasca d’estalviar durant tot l’any.
Kakebo
Es tracta d'un mètode tradicional japonès que es basa en un simple quadern on anar anotant totes les despeses que anem realitzant al llarg de cada mes. Des de la quota de la hipoteca fins al cafè que ens prenem cada matí fora de casa. Tot suma per a fer-nos una idea de les despeses que tenim cada mes i conèixer de quines partides podem aconseguir estalviar.
El repte de les 52 setmanes
Mètode anglosaxó que ens permetrà estalviar diners al llarg de l'any. Per a ser exactes 1378 euros durant les 52 setmanes de l'any. Per a això, s'estableix una quantitat que cal estalviar cada setmana. La primera s'estalvia 1 euro, la segona 2, i així successivament fins que les últimes setmanes cal acumular 50, 51 i 52 euros respectivament. El repte és complicat perquè els últims mesos requereix que guardem uns 200 euros mensuals.
Hi ha algunes versions en les quals l'estalvi es fa de forma inversa, és a dir, començant per les quantitats majors. En aquest cas, haurem de tenir una cartilla on anotar aquelles xifres que ja hem utilitzat.
Les regla del 50 – 20 – 30
És un dels últims mètodes que es coneixen i que permet estalviar segons els nostres ingressos. Aquesta regla el que diu és que: el 50% dels nostres ingressos els destinem a les despeses bàsiques (llum, aigua, lloguer…), el 20% a l'estalvi, mentre que el 30% restant sigui el que tinguem per a les nostres despeses personals. En els casos en els quals et sobrin diners de la primera i tercer partida que hem comentat, suma-ho a la segona per a augmentar els teus estalvis.
Controla les “despeses formiga”
Et prens un cafè fora de casa cada dia? En realitat, t’estàs gastant al voltant de 1,30 € diaris. Suposant que només ho fas els dies laborables, t’hauràs gastat més de 300 euros al final de l’any. No es tracta de prescindir del cafè sinó de reduir petites despeses en què incorrem diàriament i que, en un primer moment, ens semblen inevitables. En general, aquestes despeses són conseqüència del costum, portem tant temps convivint amb elles que les considerem part del nostre estil de vida. Però de debò són imprescindibles? Aquest tipus de despeses prenen el nom del comportament de les formigues les quals en silenci van omplint el seu formiguer amb aliments en petites quantitats. Aquests aliments recol·lectats íntegrament són punts que serveixen per a proveir a tota una colònia de centenars de milers d'exemplars. Les despeses formiga actuen de la mateixa manera: un només és innocu, però la suma de varis poden fer un important forat en el pressupost de qualsevol persona o família.
La guardiola virtual
El BBVA ha llançat una guardiola virtual, emulant aquelles on es guarden els diners sobrants o la tornada dels canvis de la compra amb els cèntims. El banc traspassa l'arrodoniment de les compres amb targeta i permet que es traspassin automàticament els pics fins a la següent unitat en les adquisicions a un altre compte associat. Si un usuari paga per un bé 12,3 € el banc traslladarà de manera automàtica 70 cèntims a aquesta ‘guardiola virtual’ o si són 12,99 euros, la transferència és d'1 cèntim. L'aplicació de l'arrodoniment només es permet per a targetes de dèbit. El programa inclou altres funcionalitats com la d'establir un saldo màxim en el compte més important, perquè el sobrant es transvasi al denominat compte d'estalvi. A més, permet fixar que un percentatge de la nòmina passi a la ‘guardiola virtual’.
Aquestes consideracions pràctiques no són en cap cas una recomanació o invitació inversora, ni la publicitat de cap producte o servei. A Med1, gràcies a l’acord de col·laboració que tenim amb el BBVA, t’oferim l’accés al que millor s’adapti a les teves necessitats en cada moment. Consulta’ns sense cap compromís a través del següent formulari i un gestor comercial contactarà amb tu.
MEDONE SERVEIS, S.L.U; NIF B-61910865; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 31642, foli 1, Inscripció 1ª, Full nº B-196.873.