Cinc consells abans de començar a invertir

Med1

16 febr. 2024

Invertir en productes financers és una eina per treure rendiment als estalvis. Ara bé, és important que tinguis en compte certes consideracions per tal d’evitar ensurts. A continuació et donem cinc senzills consells que et seran de molta ajuda abans de començar a invertir. 

 

1.L'educació financera: entendre on invertir

La manca d’educació financera és un error comú que pot limitar l’èxit de tot inversor. Moltes persones s'aventuren al món de la inversió sense una comprensió sòlida dels conceptes bàsics, fet pel qual poden ser susceptibles de cometre errors que poden tenir costoses conseqüències. L'error més evident és invertir sense entendre veritablement el risc que implica o sense tenir el perfil de risc per assumir-ho.  Els actius que es comercialitzen amb altes rendibilitats a curt termini però amb un alt risc estan destinats normalment a perfils arriscats. L'ideal és posar el focus a llarg termini, que és habitualment quan es recullen millors resultats.

 

2. L'estratègia d'inversió 

A l'hora d'invertir, el principi bàsic és comprar un actiu a baix preu i vendre’l quan té un alt valor; és a dir, extreure'n la màxima rendibilitat. Però cal tenir en compte que ningú mai no sap en quin moment es produirà el punt d'inflexió en què els mercats canvien de tendència. En aquest sentit, és molt complicat i arriscat dur a terme una estratègia d'inversió de “market timing”, és a dir, buscar una maximització de la rendibilitat tractant de predir quan és el millor moment per entrar i sortir del mercat. Com a alternativa, es recomana una estratègia de "comprar i mantenir" (buy and hold), en què no és tan important el moment d'entrada. Els inversors mantenen les inversions a llarg termini i d’aquesta manera ignoren les fluctuacions a curt termini del mercat i confien en el creixement sostingut de l’actiu al mercat de valors. Aquesta estratègia generalment implica una menor quantitat de transaccions, costos més baixos i menys estrès emocional que el market timing.

 

3. Diversificar la cartera 

L’inversor pot tenir molt clara d’entrada l’aposta per una companyia, un sector o un país concret, però apostar-ho tot a una sola carta no és la millor manera de gestionar el risc de manera eficient. Per tant, és preferible invertir amb un alt grau de diversificació: empreses de diferents sectors i àmbits geogràfics, amb diferents dimensions i models de negoci, i fins i tot que cotitzin en monedes diferents. Hi ha esdeveniments que afectaran negativament la teva cartera i que potser no podràs evitar, però sí està a la teva mà escollir valors que es vegin afectats per riscos diferents.

 

4. Controlar les emocions 

Totes les persones es deixen portar més o menys per biaixos cognitius i emocionals a l'hora d'invertir. El primer pas per intentar evitar-los és aprendre a identificar quins són els biaixos en què tens més perill de caure:

 

L'aversió a les pèrdues et pot fer vendre abans d'hora.

L’excés d'avarícia et pot portar a comprar actius que estan sobrevalorats.

• Pots prendre decisions precipitades només perquè és el que està fent la resta d’inversors.

• Has d’aprendre de les decisions preses en el passat.

L'excés de confiança et pot portar a sobreestimar la teva capacitat per saber què farà el mercat.

 

5. No invertir amb la notícia 

Hi ha un proverbi borsari que diu el següent: «Compra amb el rumor i ven amb la notícia». Però hi ha molta gent que fa exactament el contrari: llegeix al diari que una companyia incrementarà els seus beneficis i decideix invertir-hi. Cal tenir clar que la cotització d'una companyia recull les expectatives que tenen sobre aquest valor. Aquestes expectatives es nodreixen de notícies que els brokers, analistes i grans inversors del mercat coneixen a temps real. Per tant, quan un inversor particular llegeix una notícia al diari, la cotització ja ho ha tingut en compte i no és probable que la cotització continuï pujant.

 

Si estàs pensant a invertir, des de Med1, com a agent bancari del BBVA, et donem accés a un equip de gestors que t’ajudaran a fer una planificació financera i d'estalvi i inversió personalitzada perquè puguis prendre les decisions adequades per al teu futur. El teu gestor analitzarà el teu perfil, t'ajudarà a marcar objectius i estudiarà les opcions d'estalvi i inversió que millor s'adaptin a les teves necessitats a cada moment.

Consulta'ns sense cap compromís a través del següent formulari i un gestor contactarà amb tu.

 

NOTA:  Aquest és un text divulgatiu i d’actualitat amb consells de caràcter genèric i no personalitzats, sobre una bona gestió de les despeses personals i familiars. No es promociona ni es fa publicitat de cap producte bancari o financer en concret.

MEDONE SERVEIS, S.L.U (MED1 Serveis Financers), és Agent bancari del BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A. (BBVA). Dades identificatives: NIF B-61910865; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 31642, foli 1, Inscripció 1ª, Full nº B-196.873.