Quin impacte té la pujada de tipus d'interès en el consum i l'estalvi

Med1

12 set. 2022

El tipus d'interès sol definir-se com "el preu dels diners", és a dir, la quantitat que haurem de pagar de més en cas de demanar un préstec o, per contra, el que esperem guanyar en realitzar una inversió. A la zona euro, quan un banc necessita diners li ho demana al Banc Central Europeu (BCE), que li cobra un tipus d'interès pel préstec. A tall d’exemple, si el banc paga pels diners un 3%, quan ens els presti a nosaltres ens cobrarà més. En qualsevol cas, la conseqüència de la pujada dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) significa bàsicament que els bancs han de pagar més al Banc Central Europeu perquè els presti diners i per tant s'encariran els préstecs que ofereixin a consumidors i empreses. Aquesta és una aproximació als seus efectes:

Per als endeutats

Una de les conseqüències més immediates d'aquest encariment és que les persones, famílies i administracions  endeutades veuran pujar la quota que paguen pels seus préstecs a tipus d’interès variable, com és al cas de les hipoteques referenciades a l’Euribor. Es deslliuraran d'aquest augment de costos les famílies i empreses que hagin optat per signar préstecs a tipus fix, que per definició ignoren les pujades de l'Euríbor i d'altres tipus de referència. Per tant, qui tingui una hipoteca a tipus fix, la pujada de tipus d’interès no li afectarà a la seva quota mensual.

 

Per als consumidors

Al pujar el preu dels diners, i encarir-se el finançament, la compra de béns i serveis segurament disminuirà. Els préstecs de les entitats bancàries als clients tindran un cost major i, per tant, es preveu que disminuirà el flux de crèdit.

 

Per a estalviadors 

Una pujada de tipus hauria de desembocar en un augment gradual de la retribució de l'estalvi. Els bancs beneficiaran a les inversions a terminis fixos i als comptes d'estalvi. A mesura que als bancs els costi més finançar-se tractaran d'atreure a més estalviadors perquè siguin els seus diners el que els aporti liquiditat. I el ganxo és la remuneració, per la qual cosa els estalviadors més conservadors podran tornar a trobar algun benefici en productes que en molts casos fins i tot havien desaparegut de l'oferta bancària.

 

Per tant, davant d’aquesta nova situació del mercat, és important revisar la planificació financera i d’estalvi per adaptar-la a les previsions econòmiques anunciades i  poder treure el màxim profit als estalvis i les inversions.

Des de Med1, com a agents bancaris de BBVA, posem a la teva disposició un ampli equip de professionals per ajudar-te a fer una planificació financera adaptada a la situació actual  i et donem accés a totes les opcions d’estalvi perquè triïs la que s’ajusta a les teves necessitats. 

Consulta’ns sense compromís a través del següent formulari i un gestor comercial contactarà amb tu.