La importància de l’estalvi i com rendibilitzar-lo a través d’una inversió diversificada

Med1

1 des. 2020

La jubilació, l’educació dels fills i la necessitat de comptar amb un matalàs de diners que doni una certa seguretat a la nostra família són les principals raons per les quals estalviem.  Per tant, és un procés que requereix d'una planificació prèvia en la qual determinarem, per una banda, el nostre objectiu d'estalvi i, per una altra, una bona rendibilitat. L'objectiu de la planificació financera és optimitzar els recursos i canalitzar-los correctament per a la consecució de les necessitats futures.

Segurament tots hem sentit alguna vegada la famosa frase que descriu de manera molt gràfica el fet de “no posar tots els ous al mateix cistell”. Parlant d'estalvi, el principi és el mateix: repartir els nostres actius en diferents vehicles d'estalvi com a mesura d'aportar seguretat a la nostra cartera i diversificar possibles riscos. A llarg termini, l'estalvi pot tenir fluctuacions i l'impacte d'alguna de les nostres inversions quedarà diluït si aquesta és una part d'una cartera global amb més opcions, mentre que si la nostra aposta d'estalvi és única, l'impacte és molt major.

Bàsicament, diversificar significa passar d'una cosa uniforme o única a una cosa diversa i variada. I és que ampliant les opcions i les variables disminuïm el risc.

 

La diversificació en les inversions

Si ampliem les nostres inversions aconseguirem minimitzar el possible risc de pèrdua de diners. A l'hora d'invertir hi ha cinc maneres típiques d’aconseguir-ho, i són les que veurem a continuació.

1. Diversificació temporal

Consisteix en la compra d'accions de manera periòdica amb petites quantitats en lloc de fer-ho en un sol moment amb una gran quantitat de diners. El mercat fluctua constantment, i no és senzill saber quan serà el millor moment per a comprar al millor preu. Per aquest motiu les compres temporals serveixen per a fer una mitjana dels preus de compra. En lloc de comprar, per exemple, 5.000 € de cop en accions d'una empresa, el que faríem és anar comprant en paquets de 1.000 € per compra. Amb aquestes compres temporals el que s'aconsegueix és un preu mitjà amb el qual s'evita comprar de cop en un mal moment del mercat.

2. Diversificació per empreses

Aquesta manera d’invertir es basa en comprar accions d’ empreses diferents. No té sentit tenir invertit tots els nostres diners en una sola companyia, ja que si aquesta companyia fa fallida, deixa de pagar dividends o disminueix el seu preu de cotització, estem totalment exposats a aquestes circumstàncies. Tenint una cartera d'inversió en empreses diferents evitem aquest problema. Si una empresa de la nostra cartera va malament, encara tenim a les restants que aportaran estabilitat. Una cartera ben estructurada ha de tenir una bona varietat de companyies amb les quals et sentis còmode.

3. Diversificació per sectors

Hi ha moltes empreses i molt variades en les quals podràs invertir, però cadascuna es dedica a un sector empresarial diferent. N'hi ha de energia, d'alimentació, d'assegurances, de banca, de telecomunicacions, immobiliària, farmacèutica… És recomanable tenir una cartera d'inversió amb varietat d’empreses i que siguin de sectors diferents. Si tens una cartera amb sis empreses i les sis són del sector de la banca, en cas que ocorri qualsevol problema en aquest sector, com va ocórrer a l'inici de la crisi del 2008, tota la teva cartera es veurà molt perjudicada. En els cicles econòmics hi ha sectors que surten millor parats que uns altres. Els tipus d'interès, la pujada del petroli o de les matèries primeres, per exemple, afecten més uns sectors empresarials que a uns altres. Per tant, tenir una cartera amb empreses de sectors diferents et permetrà mitigar els possibles revessos que es donin en un sector determinat. Pot ser que a causa d'una crisi les teves empreses automobilístiques vagin malament, però no obstant això les d'alimentació et continuaran donant bons resultats.

4. Diversificació geogràfica

La inversió en empreses de diferents països evita que la teva cartera estigui lligada a un sol territori. D'aquesta manera, encara que succeeixi l'hipotètic cas que un país entri en una situació d’inestabilitat econòmica, sempre tindràs a la resta de les teves empreses d'altres països on les coses possiblement continuaran anant bé.

5. Diversificació per divises

En aquest cas, és simplement comprar accions d'empreses de països que usin diferents monedes, però en la pràctica, realitzant l'anterior diversificació geogràfica ja s'està fent aquesta diversificació per divises, tret que totes siguin empreses de països de la zona euro.

Amb tenir inversions en euros i dòlars en principi seria suficient, Igual que en el cas anterior, les multinacionals que tenen inversions en múltiples països també realitzen indirectament una diversificació per divises.

Seguint aquestes cinc recomanacions tindràs una cartera ben diversificada i d'una gran solidesa amb la qual sentir-te tranquil i és vàlida per a gran part de les estratègies d'inversió, sobretot a llarg termini.

A Med1 comptem amb un ampli equip de gestors comercials amb dilatada experiència que t’informaran sobre com planificar el teu estalvi. Com a agents bancaris de BBVA, posem al teu abast una àmplia gamma de productes d’inversió per poder seguir una estratègia d’inversió diversificada adaptada a les teves necessitats. Consulta’ns sense cap compromís a través del següent formulari i un assessor comercial contactarà amb tu.

Aquest és un text divulgatiu i d’actualitat sobre l’estalvi i la seva rendibilitat a través de la inversió diversificada. No es promociona ni es fa publicitat de cap producte bancari o financer en concret, i, en tot cas, cal advertir, segons mana el Banc d’Espanya, que la rendibilitat de les inversions està sempre subjecta a les fluctuacions de mercat, que les rendibilitats passades no condicionen ni preveuen drets en el futur, així com que la rendibilitat de determinats productes pot ser nul·la o, en el pitjor dels casos, negativa.

 

MEDONE SERVEIS, S.L.U (MED1 Serveis Financers), és Agent bancari del BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A. (BBVA).     Dades identificatives: NIF B-61910865; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 31642, foli 1, Inscripció 1ª, Full nº B-196.873.