Ser estalviador requereix esforç i planificació. Per a fer-ho bé, hem de prendre una actitud activa, pensar detingudament quina serà la nostra estratègia d'estalvi, analitzar la nostra situació i mantenir una disciplina. Però abans d'abordar un pla d'estalvi, el principal és comprovar l'estat real de la situació econòmica personal. S'han de comptabilitzar i revisar en profunditat les finances personals: ingressos, despeses o deutes, tant presents com futurs. Cal verificar també la capacitat de resposta davant possibles imprevistos, com a pèrdua d'ocupació, reducció d'ingressos, augment de despeses, venciment de deutes contrets, etc. Si la situació no és la idònia, ha d'iniciar-se al més aviat possible un pla per a esmenar els desequilibris.
Des de Med1, t’indiquem com pots aprendre a estalviar amb èxit.
1. Definir els objectius de l'estalvi
Per a estalviar de la forma més eficient i rendible possible, hem de tenir un pla d'estalvi i el primer punt d'aquest pla serà la definició d'uns objectius com a estalviadors, una font de motivació que, a més de condicionar la resta de punts de la nostra estratègia, ens recordarà per què estem fent aquest esforç econòmic, els beneficis del qual veurem en el futur: obtenir un bon complement a la pensió pública, la compra d'un segon habitatge, la universitat dels fills, etc.
2. Fer una planificació adequada
Una vegada que definim els nostres objectius com a estalviadors, hem de valorar en quant temps volem complir-los. També hem d'analitzar la nostra situació econòmica actual, la que preveiem tenir en un futur i informar-nos sobre els diferents productes financers que podem emprar com a vehicles per a l'estalvi. Un cop tinguem tota la informació, definirem la nostra estratègia d'inversió: quins productes emprarem, quants diners invertirem en cada producte, durant quant temps, etc.
3. Identificar quin és el nostre perfil d'inversor
En els productes d'inversió, la rendibilitat va ineludiblement lligada al risc: a més rendibilitat oferta, més exposició al risc de perdre els nostres estalvis. El nostre perfil inversor vindrà definit per la nostra tolerància al risc. Si podem tolerar la incertesa i les pèrdues amb certa facilitat, tindrem un perfil inversor més arriscat. Si per contra, la nostra prioritat és la seguretat dels nostres diners, llavors serem més conservadors.
Val la pena fer l'esforç d'analitzar-se un mateix abans de qualsevol inversió: si no podrem dormir a causa de la incertesa, és possible que la forma d'estalvi que hem triat no valgui la pena.
4. Diversificar les nostres inversions
Diversificar les nostres inversions significa repartir els nostres diners entre diferents vehicles per a l'estalvi. Això podem fer-ho invertint en diferents productes financers, en diferents sectors d'inversió, diferents llocs, etc. Diversificar una cartera d'inversions sempre serveix per a minimitzar l'exposició al risc: quants més pilars sostinguin els nostres estalvis, més difícil serà que aquests caiguin.
5. Considerar la fiscalitat vinculada al producte d'inversió
Molts estalviadors només valoren alta rendibilitat d'alguns productes d'inversió i no tenen en compte la fiscalitat a la qual aquests productes estan sotmesos. La rendibilitat real d'un producte d'inversió ha de calcular-se després de complir amb les nostres corresponents obligacions amb Hisenda. Ens evitarem més d'una sorpresa. Així mateix, el fet de no invertir uns diners estalviats també pot augmentar la nostra factura fiscal.
Els experts recomanen un excedent d'almenys el 10% dels ingressos dedicat a l'estalvi. El més convenient per a reservar aquest percentatge és considerar aquesta quantitat com una despesa fixa ineludible més.
A Med1 t’oferim el pla que millor s’adapti a les teves necessitats d’estalvi a tot moment, gràcies a l’acord de col·laboració que tenim amb el BBVA.
Consulta’ns sense cap compromís a través del següent formulari i un gestor comercial contactarà amb tu.